2024. március 16-án újra Mindszenty nyomában

A rétsági plébánia közösségi terméből március 16-án túra indul Mindszenty bíboros emlékét ápolandó. Az őszi-téli koszorúzással egybekötött megemlékezések mellé ezzel egy tavaszi kirándulás kapcsolódik, aminek keretében felkereshetjük a bíboros felsőpetényi rabságának helyszínét, bejárhatjuk Rétságra hozatalának útvonalát (inkább földúton, mint műúton), és meglátogathatjuk a hozzá kapcsolódó rétsági emlékhelyeket. A túra három útvonalon kerül megrendezésre, mind a három körtúra. A 10 km-es táv Bánkig, a 20 km-es táv Felsőpetényig, a 30 km-es táv Alsópetényig kanyarodik. A Mindszenty nyomába szegődő túrázók az útvonalról részletes leírást és színes térképmellékletet kapnak, az útvonal ki lesz szalagozva a nem jelzett szakaszokon (a városban is lesznek szalagok!); gpx fájl is segíti a túrázókat. Az érintett településeken frissítőpontok lesznek (tea, csoki, alma…), ahol pecsétet is kapnak a túrázók, más állomásokon matrica ragasztásával igazolják az áthaladást. A túra végén emléklap és kitűző jár a sikeresen célba érőknek. És egy kis zsíros/nutellás kenyér. A túra családbarát rendezvény, 16 év alatti gyermekek és az őket kísérő szülők részére a részvétel ingyenes, amúgy a részvételi díj a rövidebb távon 1500 Ft (utalva 1000 Ft), a hosszabb távokon 2000 Ft (utalva 1500 Ft). A túrán részt venni szándékozókat arra kérjük, hogy a jobb előkészítés és a szervezés megkönnyítése érdekében regisztrálják magukat, illetve társaikat.

További részletek itt olvashatók. Az előnevezés a következő űrlapon adható le március 14. éjfélig.

Beszámoló a 2023. március 18-án megrendezett teljesítménytúráról

Mindszenty nyomában a plébániáról már eddig is szerveződtek kirándulások, most teljesítménytúraként hirdettük meg a programot, ami ettől függetlenül lehetett kirándulás, zarándoklat, történelmi emléktúra is. Mivel az időjárás kedvezően alakult, az előzetesen regisztrálók majdnem mind eljöttek, sőt helyben is jelentkeztek még húszan. A 20 vagy 30 km-es távot választók már 7 órától indulhattak, és indultak is rövid adminisztráció után a plébánia közösségi terméből. 10 km-en csak 8 órától volt indulás, a rétsági hittanosok csoportja (szülők, gyerekek, további kísérők) 33 fővel 10 órakor indult. Rétságról összesen 38 résztvevő volt. A környező településekről (Alsópetény, Diósjenő, Érsekvadkert, Nógrád, Szendehely) is jött egy-két kiránduló/túrázó, Szendehelyről öten, a megye településeiről összesen 15-en; Budapestről 16-an, Vácról 6-an, Csömörről pedig 3-an érkeztek.

Egy család eredetileg 10 km-en indult, aztán a távok elválását elvétve 20 km lett belőle, de inkább örültek ezen, mint bosszankodtak, eleve úgy indultak, hogy biztos menne a 20 km is, be is bizonyították. Az első teljesítők 11 óra előtt értek be, a gyerekek csoportja fél háromkor ért vissza, 16 óráig mind a 89 induló teljesítette a távot. Alapvetően tea, csoki, alma, zsíros és nutellás kenyér volt az ellátás, amit kiegészített egy-két hozzájáruló. Úgy néz ki, elegendőnek bizonyult, valaki megjegyezte: „Három szendviccsel jöttem, néggyel megyek haza.”

A résztvevők száma és visszajelzései alapján könnyen rávághatjuk, hogy jól sikerült a túra, de a jólsikerültségnek egyéb szempontjai is lehetnek. A túra távlati céljai közt szerepel, hogy a résztvevők számára a természetjárás váljon az élet szerves részévé. (Volt nem egy, nem kettő ilyen résztvevőnk is.) A környék megismerésével, természeti szépségeinek felfedezésével a helyi identitás megerősítését célozzuk, ami nem független a közösségi élet elmélyítésétől. Végül, de nem utolsósorban Mindszenty József életét, városunkhoz való kötődését is be akartuk mutatni a túra keretében, ismertségét, tiszteletét növelendő. Egyszeri túrától ezen távlati célok megvalósulását természetesen nem várhatjuk, de reményeink szerint lesz folytatás.

A túra lebonyolításában sokan működtek közre (indítóként, fogadóként, pontőrként, pontőri hely rendelkezésünkre bocsátásával, szalagozóként, pályabontóként, vásárlással, süteménnyel, kenyérkenéssel, hagymaszeleteléssel, teafőzéssel, kínálással, fényképezéssel, hirdetéssel, a túra dokumentumainak elkészítésével, másolásával), köszönjük segítségüket, és mindenért hála a Jóistennek!

A résztvevők:

10 km (42 fő)
Bánszki Dóra
Bánszki Levente
Bérci Lászlóné
Bogsch Péter
Bulejsza János
Bulejsza Jánosné
Drajkó Vilmosné
Durda Bianka
Durda Dániel
Durda István
Durda Rebeka
Durda-Hajnis Adrienn
Horti Írisz
Kiss Bálint
Kiss Ernő
Kiss Ernőné Tomek Erika
Kiss Simon
Lipniczky Attila
Lukács Cecília
Lukács Domonkos
Lukács Kamilla
Lukács Norbert
Márton Áron György
Márton Sarolta
Márton-Szikora Polett
Okolenszki Dóra
Okolenszki Mónika
Okolenszki Zalán
Pénzes Istvánné
Pogácsás István
Szunyogh Szonja Viktória
és még 11 túrázó
20 km (26 fő)
Amati András
Balogh László
Bencsik Gábor
Bodonyi Lászlóné
Csereklye Ákos
Csereklye Boglárka
Csereklye Dávid
Csereklye Orsolya
Dobos Péter
Fodor Edit
Merő János
Merő Réka
Pető Sándor
Szánóczky János
Temesvári Márta
Tóth Anikó
és még 10 túrázó
30 km (21 fő)
Bognár Henriett
Csipai György
Fábiánné Csejk Erika Teréz
Hegyi Csaba
Kákonyi Lajos
Klucsár Csaba
Kocsis Anna
Kocsis Zoltán
Kocsis-Baranyi Ágnes
Kollár Gábor
Kotlár László
Kovács Péter
Kovács Tamás
Maczák Attila
Őrsi Anna
Salavec Péter
Szegedi Bernadett
Varga Attila
Varga Gábor
és még 2 túrázó
A három táv útvonala
Elágazásban: a rövidebb táv egyenesen megy tovább, jobbra kanyarodnak a hosszabb távok
A felsőpetényi ellenőrzőpont
Az Almásy-kastély: Mindszenty Józsefet egy évig tartották itt fogva, 1956. október 30-án szabadult ki
A 30-as táv egyik szép kilátása a Börzsönyre és a kanyargó, éppen száraz útra
Bánki-tó
Ereszkedés Rétságra, a panoráma innen se rossz
Mindszenty nyomában
Ellenőrzőpont a laktanyában
Igazolólap pecsétekkel, matricákkal
Emléklap és kitűző