Beszámoló a 2024. március 16-án megrendezett teljesítménytúráról

Március 16-án reggel, mikor Mindszenty nyomába indultak a plébániáról a túrázók, többször is elég intenzíven esni kezdett. Ennek megfelelően lett sár is, nem csak ott, ahol az útvonalleírásba belekerült. Az elcsúszásokat a visszaérkező túrázók ruházatára vetett fél pillantással gyorsan fel lehetett mérni. Ez azt is megmutatta, hogy nem könnyű Mindszenty nyomában járni. Az Egyetemi Templom zarándokai ezt így fogalmazták meg beszámolójukban: „Az út már indulás előtt elkezdődött mind fizikai, mind lelki síkon. Az odajutás logisztikájának megszervezésén, bakancsaink előkészítésén, útipoggyászunk bepakolásán túl meg kellett küzdenünk a nem éppen kedvező időjárás-előrejelzések miatti félelmeink leküzdésével, kinek elmúlófélben, kinek kialakulófélben lévő ilyenkor szokásos megfázásos betegségével. Igazi zarándoklelkület kellett ahhoz, hogy március 16-a reggelén mindezek ellenére, mindezekkel együtt útra keljünk.”

Mivel a túra már tavaly is megrendezésre került, van összehasonlítási alapunk. Következzen pár adat, nem azért, mintha ezek fontosak lennének, de van, aki szereti a statisztikát, és tárgyilagosabbnak tűnik tőle a beszámoló, habár a mennyiségi mutatók a lényegesről el is terelhetik a figyelmet. A résztvevők száma nőtt (89-ről 103-ra), de míg tavaly rétságiak 38-an, idén csak 16-an vágtak neki valamelyik távnak. Tehát máshonnan többen érkeztek, mint tavaly. Budapestről 26-an (tavaly 16-an), Nógrád megyéből 25-en (tavaly 15-en; idén Érsekvadkertről 6-an, emellett Balassagyarmat, Borsosberény, Diósjenő, Ecseg, Mátraverebély, Nógrád, Pásztó, Patvarc, Piliny, Szuha, Tolmács településekről), Pest megyéből 24-en (tavaly 15-en; idén Vácról 8-an, továbbá Aszód, Budakeszi, Csővár, Dunakeszi, Göd, Kismaros, Kistarcsa, Pilisszentiván, Szigetszentmiklós, Tápiószecső, Üllő, Veresegyház, Zebegény településekről) érkeztek. A túrázók által megadott távolabbi lakóhelyek pedig a következők voltak: Eger, Győrladamér, Kaposvár, Kecskemét, Makó, Miskolc, Sopron, Székesfehérvár, Szirmabesenyő, Tiszaug. A tavalyi résztvevők közül 13-an jöttek el újra a túrára.

A résztvevők település szerinti megoszlásában történt változás a távok közti megoszlásra is hatással volt, míg tavaly a legrövidebb távon voltak a legtöbben, idén a leghosszabb távon. Még úgy is, hogy 3 hosszabb távra nevező csak a rövidebbet teljesítette, bár olyan túrázó is akadt, aki eredetileg a rövidebb távon indult volna, de aztán hosszabbat teljesített.

A legfiatalabbak 8 évesek voltak (ketten is), ők a 10 km-es távon indultak szüleikkel együtt, de általános iskolás korúak teljesítették a 20-as és a 30-as távot is. Húsz év alattiak összesen 14-en indultak útnak, a hatvan év felettiek is éppen ennyien voltak, a túrázók éppen harmada azonban a 40-es korosztályba tartozott. A túra családbarát jelzővel került megrendezésre: 16 éves kor alatt a részvétel ingyenes volt, ha a gyerek elhozta a szüleit (vagy fordítva), akkor nekik is.

A 30-as táv leggyorsabb teljesítője, Klucsár Csaba tavalyi idejét 10 perccel megjavítva, 2 óra 50 perc alatt ért a célba, majd a társait úgy várta meg, hogy közben a 10 km-es távot is lefutotta. Volt, aki tavaly már végigjárta a 30-as távot, idén azonban nem tudott részt venni a túrán, viszont egy nappal korábban ráért, így akkor vágott neki a leghosszabb távnak (száraz, napsütéses időben), ráadásul éppen előtte kerültek kihelyezésre az útvonalat jelző szalagok. Többen az időjárás miatt nem jöttek el a túrára, de olyan gyerek is akadt, akit a szülei ugyan nem nagyon akartak elengedni, ő mégis ragaszkodott hozzá, hogy részt vegyen (a 82 előnevezőből 14-en nem jöttek el, azt nem tudjuk, hogy hányan fontolgatták előnevezés nélkül, de 35-en így érkeztek). A 20 km-es táv egyik teljesítője, Konfár Tibor képes beszámolót írt a túráról a Turista Magazinba Mindszenty-emlékek nyomában a Cserhátban címmel. Az Egyetemi Templomból Martos Levente Balázs püspök atya kezdeményezésére és vezetésével nyolcfős zarándokcsoport érkezett hozzánk. Ők ugyan lassabban haladtak, de így idejében megérkezett a felsőpetényi ellenőrzőpontra a közben elfogyó kenyér pótlása, ami a többszörös „véletlenek” alapján szinte az égből szállt alá.

A túra lebonyolításában sokan működtek közre (pontőrként, pontőri hely rendelkezésünkre bocsátásával, területhasználat engedélyezésével, szalagozóként, pályabontóként, édes és sós süteménnyel, kenyérkenéssel, hagymaszeleteléssel, teafőzéssel, kínálással, vásárlással, szállítással, fényképezéssel, hirdetéssel, a túra dokumentumainak elkészítésével, másolásával, beszámolóval), köszönjük segítségüket, külön a helyi Karitász Csoportnak, köszönjük a visszajelzéseket, a megjegyzéseket, a dicséreteket. Ugyan a túrázó zarándokok és a túraszervezők élménye alapvetően más, a szervezői beszámolót mégis nyugodtan zárjuk az ő szavaikkal, mert a végső gondolat ugyanaz: „Mindezért és mindazért, ami leírhatatlan, Istennek legyen hála, és mindenkinek, akivel együtt voltunk, és akikkel találkoztunk: Istennel, egymással és önmagunkkal!”

A résztvevők:

10 km (28 fő)

Aba Judit
Brunda Tibor
Busai Balázs
Csapó Panni
Csapó Tamás
Csejk Evelin Hanna
Fábián Damján
Fábián Mária Zita
Gál Georgina
Gere Zétény
Gere Zsolt
Gere-Szabó Viktória
Gyurán Erzsébet
Hórvögyi László
Kertész Ferenc
Mahács Ágoston
Mahács Nóra
Mahács Zoltán
Mahács-Busai Renáta
Mazsári Balázs
Mazsári Vendel
Mazsáriné Kónya Patrícia
Németh Jánosné
Németh Lóránt
Olman Orsolya
Pénzes Istvánné
Tatár Judit
Zsély Zsófia

20 km (30 fő)

Balog Alexander
Balog Miklós
Bencsik Gábor
Bense Róbert
Beöthy Ildikó
Ernyey Aliz
Gortva József
Hermány Cili
Hermány Helga
Hermány Kinga
Horváth Csaba István
Horváthné Stumm Erzsébet
Klucsárné Temesvári Márta
Koncz Balázs
Konfár Tibor
Laczus Ágnes
Laczus Péter
Marchut Réka
Martos Levente Balázs
Nacsa Istvánné
Nacsa Szilvia
Sík Péter
Szabó Gyula
Szabó Szilvia
Szajlai Mária
Verle Yvette
Woditsch Péter

és még 3 túrázó

30 km (45 fő)

Bagyánszki Anna
Bagyánszki Attila
Bagyinszki Krisztina
Benda László
Botos István
Busi Zsuzsanna
Cseh Judit
Csejk Ferencné
Csonka Csaba
Dinnyés Ilona
Dömök János
Dr. Hegedüs András
Dr. Orosz Iván
Dr. Pilinyi László
Dudás Nikoletta
Fábiánné Csejk Erika Teréz
Félegyházi Éva
G. Horváth Ákosné
G. Horváth Csenge
Jámbor Anna
Kiss András
Kiszely Zsolt
Klucsár Csaba
Klucsár Imre
Kocsis Anna
Kovács Péter
Kovács Tamás
Krizsán Zsolt
Láng Rita
M. Gieszer Mónika
Magyar Kristóf Dániel
Makara Zorka
Nyári Péter
Póth Szilvia
Ráti István
Ritzl Tibor
Salavec Péter
Sass Dorina
Sepsey Katalin
Szabó Sándor
Szenográdi Noémi
Tóth Ádám
Tóth Anna

és még 2 túrázó

Saras út pocsolyával, Naszály felhővel, talán még a Nap is kisüt (fotó: Balog Miklós)
Nyitva a felsőpetényi templom ajtaja (fotó: Balog Miklós)
Az Egyetemi Templom zarándokcsoportja a Bánki-tónál
És bakancsaik a túra végén
A megfáradt vándort a szerény vendéglátás is felüdíti (fotó: Balog Miklós)
Várjuk a beérkezőket: éppen jelen lévő szervezők, segítők (fotó: Balog Miklós)

 

Beszámoló a 2023. március 18-án megrendezett teljesítménytúráról

Mindszenty nyomában a plébániáról már eddig is szerveződtek kirándulások, most teljesítménytúraként hirdettük meg a programot, ami ettől függetlenül lehetett kirándulás, zarándoklat, történelmi emléktúra is. Mivel az időjárás kedvezően alakult, az előzetesen regisztrálók majdnem mind eljöttek, sőt helyben is jelentkeztek még húszan. A 20 vagy 30 km-es távot választók már 7 órától indulhattak, és indultak is rövid adminisztráció után a plébánia közösségi terméből. 10 km-en csak 8 órától volt indulás, a rétsági hittanosok csoportja (szülők, gyerekek, további kísérők) 33 fővel 10 órakor indult. Rétságról összesen 38 résztvevő volt. A környező településekről (Alsópetény, Diósjenő, Érsekvadkert, Nógrád, Szendehely) is jött egy-két kiránduló/túrázó, Szendehelyről öten, a megye településeiről összesen 15-en; Budapestről 16-an, Vácról 6-an, Csömörről pedig 3-an érkeztek.

Egy család eredetileg 10 km-en indult, aztán a távok elválását elvétve 20 km lett belőle, de inkább örültek ezen, mint bosszankodtak, eleve úgy indultak, hogy biztos menne a 20 km is, be is bizonyították. Az első teljesítők 11 óra előtt értek be, a gyerekek csoportja fél háromkor ért vissza, 16 óráig mind a 89 induló teljesítette a távot. Alapvetően tea, csoki, alma, zsíros és nutellás kenyér volt az ellátás, amit kiegészített egy-két hozzájáruló. Úgy néz ki, elegendőnek bizonyult, valaki megjegyezte: „Három szendviccsel jöttem, néggyel megyek haza.”

A résztvevők száma és visszajelzései alapján könnyen rávághatjuk, hogy jól sikerült a túra, de a jólsikerültségnek egyéb szempontjai is lehetnek. A túra távlati céljai közt szerepel, hogy a résztvevők számára a természetjárás váljon az élet szerves részévé. (Volt nem egy, nem kettő ilyen résztvevőnk is.) A környék megismerésével, természeti szépségeinek felfedezésével a helyi identitás megerősítését célozzuk, ami nem független a közösségi élet elmélyítésétől. Végül, de nem utolsósorban Mindszenty József életét, városunkhoz való kötődését is be akartuk mutatni a túra keretében, ismertségét, tiszteletét növelendő. Egyszeri túrától ezen távlati célok megvalósulását természetesen nem várhatjuk, de reményeink szerint lesz folytatás.

A túra lebonyolításában sokan működtek közre (indítóként, fogadóként, pontőrként, pontőri hely rendelkezésünkre bocsátásával, szalagozóként, pályabontóként, vásárlással, süteménnyel, kenyérkenéssel, hagymaszeleteléssel, teafőzéssel, kínálással, fényképezéssel, hirdetéssel, a túra dokumentumainak elkészítésével, másolásával), köszönjük segítségüket, és mindenért hála a Jóistennek!

A résztvevők:

10 km (42 fő)
Bánszki Dóra
Bánszki Levente
Bérci Lászlóné
Bogsch Péter
Bulejsza János
Bulejsza Jánosné
Drajkó Vilmosné
Durda Bianka
Durda Dániel
Durda István
Durda Rebeka
Durda-Hajnis Adrienn
Horti Írisz
Kiss Bálint
Kiss Ernő
Kiss Ernőné Tomek Erika
Kiss Simon
Lipniczky Attila
Lukács Cecília
Lukács Domonkos
Lukács Kamilla
Lukács Norbert
Márton Áron György
Márton Sarolta
Márton-Szikora Polett
Okolenszki Dóra
Okolenszki Mónika
Okolenszki Zalán
Pénzes Istvánné
Pogácsás István
Szunyogh Szonja Viktória
és még 11 túrázó
20 km (26 fő)
Amati András
Balogh László
Bencsik Gábor
Bodonyi Lászlóné
Csereklye Ákos
Csereklye Boglárka
Csereklye Dávid
Csereklye Orsolya
Dobos Péter
Fodor Edit
Merő János
Merő Réka
Pető Sándor
Szánóczky János
Temesvári Márta
Tóth Anikó
és még 10 túrázó
30 km (21 fő)
Bognár Henriett
Csipai György
Fábiánné Csejk Erika Teréz
Hegyi Csaba
Kákonyi Lajos
Klucsár Csaba
Kocsis Anna
Kocsis Zoltán
Kocsis-Baranyi Ágnes
Kollár Gábor
Kotlár László
Kovács Péter
Kovács Tamás
Maczák Attila
Őrsi Anna
Salavec Péter
Szegedi Bernadett
Varga Attila
Varga Gábor
és még 2 túrázó
A három táv útvonala
Elágazásban: a rövidebb táv egyenesen megy tovább, jobbra kanyarodnak a hosszabb távok
A felsőpetényi ellenőrzőpont
Az Almásy-kastély: Mindszenty Józsefet egy évig tartották itt fogva, 1956. október 30-án szabadult ki
A 30-as táv egyik szép kilátása a Börzsönyre és a kanyargó, éppen száraz útra
Bánki-tó
Ereszkedés Rétságra, a panoráma innen se rossz
Mindszenty nyomában
Ellenőrzőpont a laktanyában
Igazolólap pecsétekkel, matricákkal
Emléklap és kitűző