Beszámoló az MFP keretében Rétságon megvalósult egyházi közösségi tér kialakításáról és foglalkoztatásról (MFP-EKT/2020)

Az eredeti célkitűzés egy 60 személy befogadására alkalmas közösségi terem kialakítása volt, amit sikerült is megvalósítani. Az építkezés a pályázati pénz mellett önerőből és mások bevonásával valósult meg. A pályázati pénzt a szerkezetkész állapothoz használtuk fel, de csak a többivel együtt szolgálta azt a célt, amit kitűztünk.

A megvalósulás lépései: régészeti feltárás volt 2020 szeptemberében, alapkőletétel 2020. december 8-án, és még ebben az évben megvolt az alapozás is. A falazással, a födém és a tető elkészültével 2021 szeptemberében teljesült a szerkezetkész állapot, aminek a műszaki átadása 2022 februárjában történt meg. Ezután következett a nyílászárók beépítése, a vakolás, a burkolás, a festés, a szerelvényezés (víz, villany, fűtés). A használatbavételi engedélyt 2022 szeptemberében kaptuk meg.

A közösségi terem megépülése egyben lehetőséget adott a templom akadálymentes megközelítésének kialakítására, a templomba járók részére is könnyen elérhető lett a vizesblokk, de a plébánia eddig kevésbé hasznosult helyiségei is felszabadultak a közösség szolgálatára.

Közösségszervező foglalkoztatása is a pályázat része volt, de a pandémiás helyzet miatt alkalmazására csak 2022 júniusától került sor (kérelmeztük a projekt fizikai befejezésének határidejének meghosszabbítását). A közösségszervezésre így is rányomta a bélyegét a járvány, régebben működő foglalkozásokat nehezen sikerült újra beindítani, viszont akadt helyettük más. Szinodális imacsoport, illetve családkutató kör szerveződött (a résztvevők azóta is hetente összejönnek), rendszeres gyerekfoglalkozásokat tartottunk a plébánián, volt családi nap is, kirándulásokat szerveztünk a környékre. Mindszenty József helyi tiszteletének erősítése céljából az iskolában rendkívüli történelemórát, a plébániai közösség részére előadást tartottunk; előkészületeket tettünk egy tanösvény/keresztút kialakítására, aminek útvonalán Mindszenty nyomában címmel 2023. március 18-án teljesítménytúrát szerveztünk, ezt a későbbiekben évről-évre tervezzük megrendezni.

A támogatói tábla az építkezés folyamán, és azóta is tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy a közösségi terem a MFP támogatásával készült el.

Beszámoló az MFP keretében megvalósult egyházi közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésről (MFP-EKEB/2022)

A pályázaton elnyert támogatásból az egyházközség közösségi életének fejlesztésére beszerzett eszközök a következők: pingpongasztal, csocsóasztal, telefon, laptop, tévé, projektor, fényképezőgép, hűtőszekrény, kerékpártároló, székek, sörpadok, fazekak, vízforralók, tatamik, mozgásfejlesztő pálya és alagút gyerekeknek. A templomi felújítás miatt ezek üzembe helyezése és használatba vétele még csak részlegesen valósult meg. Adja Isten, hogy a közösségi élet hasznára legyenek! Köszönjük a támogatást!